Vážení zákazníci. Ak na Vašu správu dlhšie nereagujeme, zanechajte nám prosím priamo v správe e-mailovú adresu. Budeme Vás čo najskôr kontaktovať.

Ako vybrať urnu? Základné rady.

Aký je základ pre výber urny / obalu na úradnú plastovú vložku vydávanú krematóriom. Čo potrebujete vedieť ako prvé. Aký materiál je vhodný na aké miesto? 

V náročnom období, keď Vám odišiel blízky človek, je potrebné zariadiť mnoho vecí a často sami nevieme čo presne je potrebné urobiť. Povinnosti so zariadením pohrebu sú veľmi citlivou záležitosťou a človek je v situácii, keď nechce svojim výberom ešte viac skomplikovať rodinnú situáciu a taktiež si chce byť istý, že jeho výber napomôže uctiť si pamiatku blízkeho. 

Akokoľvek ste sa doteraz rozhodli, je dobré si uvedomiť, že ste urobili to najlepšie, čo ste mohli.

Momentálne stojíte pred rozhodnutím o výbere urny, resp. obalu na úradnú plastovú urnu (/schránku/vložku, pomenovania sú rôzne), v ktorej Vám bude doručený popol Vášho blízkeho. V pokračovaní článku sa dozviete, čo je podstatné si ujasniť na začiatok. 

Prajete si, aby rozlúčka bola pekná, dôstojná a úctivá. Aby urna, v ktorej budú ostatky uložené, vystihovala povahu zosnulého a aspoň čiastočne odzrkadľovala jeho život. Zároveň je to spôsob, ako mu vzdať hold a úctu. To môžete docieliť nielen výberom urny, ale aj jej následným personalizovaním - ozdobením nápisom, tabuľkou či obrázkovým motívom.

Ponúkame Vám zopár základných rád, ako môžete pri výbere urnového obalu postupovať:

V prvom rade, je potrebné ujasniť si, či chcete, aby obal/urna vydržala čo najdlhšie (v zemi, exteriéri, interiéri a pod.) alebo naopak, máte jasno v tom, že sa urna má časom rozpadnúť a popol tak splynie so zemou a rozloží sa (prírodné, ekologické uloženie).

  • V prípade, že chcete zachovať urnu s popolom v dobrom stave čo najdlhšie, vyberajte si urny z ponuky kovové a medené urny, kamenné urny, sklenené, keramické. Urnu tak ochráni nielen plastovú úradnú urnu/obal, ale jej ochrana sa znásobí ozdobným obalom, z odolného a nehrdzavejúceho materiálu, ktorý zároveň vytvorí veľmi peknú dekoráciu a dodá rozlúčke pri urne dôstojnejší charakter.

 

  • V prípade, že si prajete, aby sa urna časom rozpadla, je potrebné presypať popol z plastovej úradnej urny/vložky do urny z prírodných materiálov - prírodné, drevené, rozpustné vo vode. Popol buď vsypte priamo do urny alebo do vrecúška z prírodných materiálov, ktoré do takejto urny vložíte. Viac o ekologickom uložení sa dozviete v samostatnom článku.

 

Takmer všetky urny z našej ponuky, sú rozmermi vhodné pre vloženie úradnej plastovej urny/vložky. Ak to tak nie je, je to vždy uvedené v detaile urny (všímajte si označenie pri obrázku). Urnu nazývame aj atypická. V takomto prípade, odporúčame popol vložiť do urny v hliníkovom vrecúšku, ktoré je odolné a dá sa tesne uzavrieť.

Presyp popola do hliníkového alebo ekologického vrecúška môžete urobiť sami, ale môžete o to požiadať aj pohrebnú službu, ktorá Vám úradnú kremačnú urnu/vložku bude odovzdávať. S presypom Vám radi pomôžeme aj my.

Po skúsenostiach odporúčame zvážiť možnosť odsypania časti popola, ktorú si môžete uschovať v mini urničke alebo malej dózičke (kým sa nerozhodnete). Ten je možné dodatočne použiť na uchovanie malej časti napríklad v spomienkovom šperku alebo na zákazkovú výrobu výnimočného šperku so zaliatym popolom.

Často sa stretávame aj s tým, že si naši zákazníci časť popola svojich milovaných uchovajú, aby ju mohli preniesť na miesto kde práve žijú, najmä ak je to za hranicami, ďaleko od miesta uloženia urny v hrobe. Viac o spomienkovom popole nájdete v samostatnom článku.

 

Urnu s popolom je možné ponechať aj doma. V tomto prípade, sa nemusíte obmedzovať pri výbere materiálu, všetky urny z našej ponuky je možné ponechať v interiéri aj niekoľko rokov. Urnu môžete uložiť do hrobu dodatočne, na rozhodnutie máte čas. 

 

Prehľad materiálov podľa miesta uloženia urny:
(zoradené od najodolnejších)

KAMENNÉ: vhodné do všetkých podmienok, taktiež pre exteriér, tj. uloženie na náhrobný kameň (nutné použiť tmel na upevnenie)

KOVOVÉ: vhodné pre existujúci aj nový hrob, urnový hrob, betónová hrobka, kolumbárium, interiér.

Do betónových hrobiek sa z dôvodu extra dlhej životnosti využívajú najmä urny z medi. Materiál je mäkší ako oceľ či hliník, ale je veľmi trvácny. Tieto urny sa vyrábajú dvojplášťovo.

MEDENÉ: veľmi odolné urny vhodné do interiéru, exteriéru aj hrobky.

KERAMICKÉ: vhodné pre existujúci aj nový hrob, urnový hrob, betónová hrobka, kolumbárium, interiér. Pri manipulácii aj pri zasypávaní hrobu, je potrebné brať ohľad na materiál.

SKLENENÉ / KRIŠTÁLOVÉ: vhodné pre existujúci aj nový hrob, urnový hrob, betónová hrobka, kolumbárium, interiér. Pri manipulácii aj pri zasypávaní hrobu, je potrebné brať ohľad na materiál.

DREVENÉ: V prípade uloženia do zeme, tj. do hrobu, sa urna po pár rokoch v zemi rozloží. Plastová vložka zostane ďalej zachovaná. Doba rozloženia závisí od tvrdosti dreva a vlhkosti pôdy. Vhodné aj do interiéru.

PRÍRODNÉ: V prípade uloženia do zeme, tj. do hrobu, sa urna po pár rokoch v zemi rozloží. Ak ste popol ponechali v plastovej úradnej vložke, zostane ďalej zachovaná. Ak si prajete, aby popol splynul so zemou a urna sa rozložila, je potrebné popol vsypať do urny. Doba rozloženia sa rovná dobe rozloženia mäkšieho dreva ale závisí najmä od vlhkosti pôdy. Uloženie do kolumbária sa odporúča len v prípade, že je vodotesne uzavreté. Vhodné pre uloženie v interiéri.

ROZPUSTNÉ vo vode: určené k rozpusteniu vo vode (more, jazero, rieka). Spustenie na dno zabezpečí otvor v urne, ktorý umožní napustenie vodou. Urna sa rozpustí po pár hodinách až dňoch. Vhodné pre uloženie v suchom interiéri aj niekoľko rokov.

 

Ak máte otázky k výberu tej správnej urny, bude nám cťou Vám pomôcť. Môžete nás kontaktovať prostredníctvom:

  • telefónu na tel. č. 0944 330 282
  • na emailovej adrese amfora@amforaurny.sk
  • online chatu - pravý dolný roh stránky (ak Vám neodpovieme hneď, zanechajte nám v ňom aj Váš e-mail, aby sme Vás mohli kontaktovať)

 

S úctou,
kolektív Amfora urny